8 lutego 2019 w restauracji „Zdrojowa” w Opatówku (woj. Wlkp.) obyło się szkolenie dla hodowców kaczek i gęsi. Zgromadzeni słuchacze mieli okazję wysłuchać prelegentów, którzy w swoich wystąpieniach poruszyli istotne kwestie związane z produkcją drobiu wodnego.
Organizatorzy spotkania to firmy Neorol i Fermo. W szkoleniu wzięli udział również specjalnie zaproszeni goście – laboratorium Vet-Lab Brudzew oraz kancelaria prawnicza „Kuźma, Organa i wspólnicy”.
Pierwszą prelekcję „Ważniejsze wirusowe infekcje u kaczek” wygłosiła prelegentka z laboratorium Vet-Lab Brudzew. W swoim wykładzie poruszyła wiele istotnych kwestii dotyczących prawidłowego postępowania w przypadku pojawienia się ognisk chorobotwórczych w stadzie. Zainteresowani goście zadali wiele interesujących pytań, na które dr Karolina Wódź skrupulatnie udzielała rzeczowych, merytorycznych odpowiedzi.
Kolejnym ciekawym przemówieniem była prelekcja na temat rozwoju branży drobiarskiej na przestrzeni ostatnich lat, którą przedstawił Michał Ziółkowski z firmy Neorol. W swojej prezentacji prelegent przedstawił, jak dynamicznie rozwija się sektor drobiarski w naszym kraju oraz zaprezentował prognozy na kolejne lata. Ciekawe wystąpienie było podparte konkretnymi i wartościowymi danymi, które zostały zebrane na przestrzeni lat. Mówca z firmy Neorol pokazał również korzyści oraz zagrożenia jakie niesie za sobą ekspansja polskich produktów drobiarskich na rynki światowe oraz europejskie.
Po interesującym wystąpieniu Michała Kwiecińskiego z firmy Neorol prezentację przedstawił Jakub Kuświk – kierownik sprzedaży Fermo. W swoim wystąpieniu przedstawił zgromadzonym charakterystykę linii pojenia, które idealnie sprawdzają się przy chowie drobiu wodnego. Prelegent w swojej prezentacji przedstawił słuchaczom wiele autorskich nowinek technicznych Fermo, które w dużym stopniu przekładają się na dobrostan oraz jakość produkcyjną odchowywanych zwierząt.
Następnie głos zabrał Dominik Plota – kierownik działu realizacji Fermo, który w swoim wystąpieniu poruszył kwestię innowacyjnej metody wentylacji, jaką z pewnością jest autorski system kurtyn powietrznych Fermo. Prelegent przedstawił korzyści, jakie niesie za sobą wybór kurtyn ściennych. Dominik Plota zwrócił uwagę na poprawę dobrostanu odchowywanych zwierząt oraz przedstawił szczegółowy wykres dotyczący oszczędności w poborze energii elektrycznej przy zastosowaniu innowacyjnej metody wentylacji Fermo. Referent wykazał, że redukcja kosztów zużycia energii może sięgać aż 50 % w porównaniu do konwencjonalnych metod wentylacji. Prowadzący zwrócił uwagę, że dzieje się tak za sprawą lepszego przepływu powietrza co pozwala zredukować do minimum ilość instalowanych mieszaczy powietrza oraz wlotów kominowych, które wykazują się dużym poborem prądu co przekłada się na większe opłaty.
Po skończonej prelekcji koreferenci Fermo udzielali wielu merytorycznych odpowiedzi na pytania zgromadzonych gości, którzy z zainteresowaniem dopytywali się o przedstawione w prezentacjach rozwiązania z zakresu wyposażenia ferm drobiu Fermo.
Wystąpieniem Fermo zakończyła się pierwsza część spotkania, po której zebrani goście przy filiżance kawy oraz kawałku wybornego ciasta mogli wymienić się z prelegentami swoimi spostrzeżeniami.
Krótka przerwa pozwoliła zgromadzonym nabrać świeżości umysłu i z uwagą wysłuchać bardzo rzeczowego wykładu P. Adama Kuźma z kancelarii prawniczej „Kuźma, Organa i wspólnicy. W swojej prezentacji na temat blokowania inwestycji drobiarskich przez społeczeństwo oraz lokalne organy władzy prelegent przedstawił istotne kwestie prawne oraz możliwe sposoby podjęcia dialogu z osobami negatywnie nastawionymi do przeprowadzania nowych inwestycji drobiarskich. Przedstawiciel kancelarii prawnej w czasie swojego wystąpienia przekazał słuchaczom również wiele wartościowych informacji, które z pewnością zostaną wykorzystane i uwzględnione przy kolejnych próbach rozwoju swoich ferm drobiu.
Prezentacja mecenasa Kuźma była ostatnim wystąpieniem podczas tego szkolenia. Po wszystkich prelekcjach uczestnicy udali się do sali bankietowej w celu konsumpcji ciepłego poczęstunku. Po wyśmienitym obiedzie wszyscy zgromadzeni jeszcze przez długi czas dyskutowali oraz wymieniali się swoimi doświadczeniami hodowlanymi.
Comentarios